Caramelles a Castellolí

Dilluns, 5 de març de 2012

Salvador Palomar explicarà l’origen i celebració de la festa dimecres 14 de març a les 20h a la Cooperativa

Caramelles de Castellolí (2010)

Caramelles a ciutat segons un gravat del segle XIX (wikipedia)

L’entitat castellolinenca El6quet ha volgut afegir la xerrada al final de la jornada.

“El proper dimecres 14 de març, se celebrarem les tradicionals caramelles de Castellolí. És una festa tradicional del municipi que té lloc el dimecres a la meitat de la Quaresma, període de 7 setmanes que va de Dimecres de Cendra fins al Diumenge de Rams.

A Castellolí es farà la capta per les cases a la tarda i al vespre, a les 8h a la Cooperativa, podrem comptar amb Salvador Palomar, autor de diversos llibres de tradició popular (balls de diables, carnestoltes, festa de Sant Antoni, etc.) per a què ens expliqui l’orígen i celebració d’aquesta festa a diferents pobles de Catalunya.

Us recordem la lletra de la cançó que es canta a Castellolí per qui la tingui una mica oblidada:

Virolet Sant Pere,
virolet Sant Pau
que veniu de Roma
que porteu corona
de sant Nicolau.
Panses i figues,
nous i olives,
si no ens voleu donar
alabat sia Déu.
La Cloc-cloc i la Piu-piu
tot són lloques, tot són lloques,
la Cloc-cloc i la Piu-piu
tot són lloques “menos” Piu.
Quatre de pa, quatre de vi,
quatre de nous,
digueu-li a la mestressa
que demà és dijous.
Si voleu que canti més
deu-me figues, deu-me figues,
si voleu que canti més,
deu-me figues i calés.

Aquesta celebració en altres llocs de Catalunya, també es cantava per Sant Nicolau, i a cada municipi es personalitzava la cançó, depenent de la comarca podia variar la lletra. La capta consistia en recollir fruits de la temporada (fruita, fruits secs, ous, galetes …) per les cases del poble a canvi de cantar la cançó. Actualment continua celebrant-se a Reus, Mataró, Ullastrell… “

el6quet