El grup ADF de Castellolí en estat d’ALERTA per l’onada de calor

Durant aquesta onada de calor, l’ADF ja ha controlat un incendi i també ha organitzat una acció de formació pràctica en focs forestals.

El dia que es va assolir la temperatura màxima a l’Anoia i després de molts dies de sequera els voluntaris de l’ADF de Castellolí i en prevenció de mals majors van articular un servei de prevenció local, amb la PickUp de  l’ADF, a dos punts estratègics de Castellolí per tenir un major control i vigilància de bona part del territori en cas d’incendi; el Coll del Bruc i a la C-37, la sortida de Sant Feliu. Des d’aquest últim punt, on estaven vigilant el territori el Jaume Casadesus i el David Arana, va ser des d’on van poder detectar i avisar d’una columna de fum al Polígon  Riera de Castellolí, per sota de l’edifici Abacus. Per proximitat també van arribar els primers, tot i que els va ser complicat trobar la manera d’arribar al front del foc (flanc dret) per poder-lo aturar i tallar en la seva progressió. Els bombers a l’arribar van assegurar la cua de l’incendi (flanc esquerra). Posteriorment van arribar efectius de les ADF de Sant Martí de Tous, la Pobla de Claramunt i Òdena.

IMG-20150707-WA0015

(Foto extreta del Twitter… desconeixem l’autor.)

IMG-20150707-WA0016

Agrair a tots els membres de l’ADF l’existència de l’entitat, el seu manteniment i ara també impulsant i promovent la incorporació de nous voluntaris en la cura i preservació del Medi Ambient.

Des de l’Ajuntament: la regidoria de Medi Ambient i la de Joventut impulsa activitats per promoure accions a favor del nostre entorn com la que es va organitzar dissabte passat, el dia 4 (també amb temperatures màximes històriques), amb un petit grup de 6 joves, acompanyats del President de l’ADF, Josep Jorba i el regidor de Joventut, Sam Cervera es van desplaçar als Plans d’Artigues amb el remolc de l’ADF per fer una activitat didàctica i apropar la gent més jove al territori i al voluntariat ambiental, per fer els primers passos en coneixement de prevenció d’incendis i l’actuació en focs forestals.

L’activitat va tenir dues parts:

La part teòrica, on es va explicar les parts d’un foc forestal, el seu comportament, els factors de risc, com actuar i mesures bàsiques d’autoprotecció, entre altres qüestions i la part pràctica, on es va ensenyar el funcionament de les bombes, així com les diferents parts del grup de pressió; també es van tirar vies d’aigua, empalmant i desempalmant manegues amb pressió a la línia; com cal subjectar la llança i regular-ne el cabal i el vano; com fer-ho per commutar entre una bomba i l’altra sense deixar la línia sense pressió, i finalment van aprendre també a desmuntar la línia amb pressió. Un aprenentatge bàsic per saber com actuar en un cas d’incendi. Uns coneixements bàsics de les eines que disposa l’ADF de Castellolí.

La tarda es va arrodonir amb un berenar on el Josep Jorba va seguir comentant i responent inquietuds dels joves i exemplificant amb experiències pròpies situacions d’intervenció en focs forestals al nostre territori.

Podeu sumar-vos com a voluntaris de l’ADF contactant amb qualsevol membre de l’Ajuntament o de l’ADF, sereu benvinguts.

20150704_172926  B

20150704_183725  B 20150704_181445 B 20150704_183718 B