Castellolí participa en un projecte de cooperació internacional a Hondures

L’objectiu és planificar la construcció d’un abocador per evitar l’impacte que generen els residus sòlids a la població hondurenya.

El projecte

El projecte s’emmarca dins el “Plan estratégico para el manejo de desechos sólidos urbanos de los municipios de Tela, Trujillo y Guanaja”, redactat el 2014, i que compta amb el finançament de la Diputació de Barcelona.

Al projecte participen; la UEA (Unió Empresarial de l´Anoia) coordinant els treballs del projecte, PLATCONSA (Plataforma d’empreses de construcció de la comarca d’ Anoia) que dona l´assistència tècnica en els treballs del projecte relacionats amb les infraestructures del dipòsit controlat i l´AJUNTAMENT DE CASTELLOLÍ, que com Administració  aporta la seva experiència com a ens que té unes instal·lacions d’abocador de residus en el seu terme municipal.

Es tracta d’un projecte internacional, de caire medi ambiental, que té per objectiu realitzar un estudi per construir un abocador, i evitar la contaminació, el deteriorament de l’entorn, i l’impacte que generen els residus sòlids en la població, el sòl, la fauna i flora de la zona.

IMG_5771  IMG_5696

Els programes de cooperació internacional en el tema del medi ambient són nombrosos i de fet són moltes les entitats que cada vegada dediquen més recursos a la gestió del medi ambient i dels recursos naturals. La reducció de la contaminació de l’ aire, el subministrament d’ aigua neta, la millora de la sostenibilitat, l’ ordenació territorial i la protecció de la biodiversitat centren moltes de les actuacions internacionals. Les problemàtiques vinculades a l’ accés a l’ energia, la mitigació d’ emissions de gasos efecte hivernacle i l’ adaptació al canvi climàtic, són altres àmbits que també guanyen protagonisme en les polítiques internacionals.

Des de la UEA defensen que programes de cooperació al desenvolupament com aquests són una oportunitat de negoci, una nova línia per a la projecció internacional, i en el cas del projecte a Hondures, és una oportunitat per als empresaris de l’ Anoia. Permetrà que algunes empreses, a través de “partners” o col·laboradors situats a l’ altra banda de d’ Atlàntic, es puguin proposar portar a terme el projecte, o ajudar en gestionar la planta de residus. La patronal anoienca considera que treballar en un projecte de cooperació obre moltes portes, i també obre oportunitats més enllà del propi projecte, és a dir, amplia el perímetre de la col·laboració per tal d ’avançar en altres necessitats i mancances que també són prioritaris per el país forà, com poden ser la implantació de plantes fotovoltaiques, eòliques, recerca de aigua en el subsòl, depuració d’aigües, etc. En aquest sentit, des de la UEA defensen que els vincles creats amb els municipis d’ Hondures i amb les càmeres de comerç del Districte de Colon podrien desembocar en accions que puguin posicionar empreses anoienques en terres hondurenyes.

Situació a Hondures

Hondures viu una complexitat en residus evident. Tot i que els municipis són responsables d’assegurar que el servei de recollida i dipòsits controlats sigui proporcionat a tots els seus habitants, la realitat mostra que només un 20% dels municipis tenen un servei de recollida (en cap cas selectivament).
La situació actual de la ciutat de Trujillo en gestió de residus és totalment deficitària. Diàriament es recullen entre 800 i 850 tones d’ escombraries, a través d’una recollida domiciliaria problemàtica i sense unes pautes de selecció en origen dels residus domiciliaris, comportant un problema de residus al carrer sense cap tipus de control, i una disposició final d’aquests residus de manera aleatòria a diferents punts del municipi, sense cap control ni mesures adients per evitar les possibles malalties generades ni la contaminació del sòl.

IMG_5823

Planificació:

A principis del mes de setembre una delegació de la Unió Empresarial de l’ Anoia, acompanyada de l’alcalde de Castellolí, Joan Serra, va viatjar a Hondures per iniciar un projecte de cooperació internacional, de caire medi ambiental.

Durant el viatge s’han programat diverses trobades i reunions de treball amb empresaris del territori i amb la Cambra de Comerç del departament de Cortés (on es concentra la major part de l’activitat industrial del país), per establir possibles sinergies entre l’empresariat hondureny i anoienc. A més de reunir-se amb les universitats del Païs, i alcaldes i regidors dels Ajuntaments de Trujillo i Guanaja (municipis afectats per la construcció del nou abocador).

Durant el Novembre està previst que els alcaldes de Trujillo i Guanaja, acompanyats de tècnics, visitin Catalunya i Castellolí (per estudiar el Dipòsit controlat de residus), a més de mantenir varies reunions amb institucions del territori i organismes competents en la gestió de residus, per a completar la seva formació.