Instagram

  Grup de teatre la Brillante

  capcalera

  El Grup:

  El grup de Teatre La Brillante és el grup de teatre de Castellolí, i se’n coneix l’existència des de, almenys, 1924. El seu nom ve donat des del principi pel local La Brillante, també ubicat al mateix municipi, on s’assajava i es duia a terme les representacions.

  Els components fundadors varen ser Joan costa, Vicenç Muset, Vicenta Vives, Teresa Muset, Valentí Abadal, Jaume Brugués, Maria Pelegrí, Benita Domènech, Maria Torras, Jaume Agset, Joan Jové, Àngela Boada, Maria Muset, Rafel Llorens, Josep Vidal i com a direcció Salvador Parera.

  S’acostumava a estrenar les obres per la Festa Major i es representava una obra llarga, habitualment un drama, i després un sainet perquè el públic sortís del teatre amb bon humor. Algunes de les obres que destaquen dels inicis del grup són “Maleïda, la guerra”, “Una pedra al pas”, “L’esposa”, “El contramestre”, “Els vells”, “La morena de Collblanc”, “L’exprés de la nit”, “L’amor vigila”, “El místic” i “La puntaire de la costa”.

  Amb títols com aquests el Grup de teatre La Brillante va començar a fer representacions per altres pobles com Odena i Marganell i més endavant a Montbui, el Bruc i Igualada.

  El 1945 va arribar en Carles Casanoves com a nou mestre de Castellolí i els propis components del grup van demanar-li que els dirigís. El grup va créixer i amb ell es va iniciar una segona i més llarga etapa del Grup de Teatre La Brillante. Conegut com el Sr. Carlos, li agradava aprofundir en el sentit del text i dels personatges i era exigent amb els actors. Els assaigs eren al mateix temps una tertúlia entre amics i una lliçó d’humanitats.  En aquesta època també algunes representacions es van repetir en altres localitats com Montbui, El Bruc i Igualada.

  Cap als anys 50 es van incorporar joves actors que van donar aire fresc al grup i es varen reprendre les representacions amb encara més empenta gràcies a la incorporació de joves actors. Una de les innovacions va ser substituir els sainets per cançons de sarsuela amb play-back.

  El 1987 gràcies a Emilia Brugués, Lluís Saiz, Rosa Sabaté amb la direcció de Manel Sanuï, i posteriorment al Martí Domingo, el teló de l’escenari de La Brillante es va aixecar de nou, amb molta energia i l’activitat s’ha mantingut viva fins avui.

  Actualment el grup es composa de 14 persones i les obres són dirigides per diferents membres segons l’ocasió, darrerament la direcció és a càrrec de Joan Miquel. Les representacions, s’assagen i s’estrenen al recent rehabilitat Teatre La Brillante i després es presenten a altres teatres de la comarca.

  Algunes de les obres representades més recents són: “Ens ha caigut la sogra”, “Catalans a la romana”, “Computer love”, “Besos”, “I tu què feies quan va morir Franco?”, “No et vesteixis per sopar”, “El Sopar dels Idiotes”, “Pels pèls” i actualment representem: “PEL DAVANT I PEL DARRERA”.

   Contacte:

  Grup de teatre “La Brillante”

  Castellolí

  Barcelona

  teatrecastelloli@gmail.com